Magazín "O víně"

Burčák

Jako vždy touto dobou, kdy všude kolem nás kvasí hroznová šťáva (a někdy nejen ta), plní se média zaručenými zprávami o kvalitě či nekvalitě burčáku, o podvodech prodejců i nejrůznějšími testy.

přidáno: 6. 9. 2013

Zobrazit celý článek

Dřevo sudu má vliv na kvalitu i chuť vína

Dřevo sudu má vliv na kvalitu i chuť vína. Které jsou nejvhodnější sudy a s jakými se setkáváme běžně u našich vinařů?

přidáno: 29. 3. 2013

Zobrazit celý článek

Zážitková gastronomie dnes a dříve

Gastronomie je do češtiny překládána jako umění kuchařské. Jen to některým pracovníkům v pohostinství zůstalo utajeno…

přidáno: 19. 2. 2013

Zobrazit celý článek

Víno v teplém podání - svařené víno a punče

Stařečci na Moravě říkávali o víně: „dá sa, nedá sa, dá sa svařit“. Potřebujeme tedy kvalitní víno k tepelným úpravám, nebo je to jedno? Je rozdíl mezi svařeným vínem a punčem?

přidáno: 19. 2. 2013

Zobrazit celý článek

Ovlivní teplota chuť vína při jeho podávání?

Na jednu ze základních otázek milovníků vín se v dalším pokračování seriálu o víně soustředí sommelier a publicista Branko Černý.
 

přidáno: 16. 2. 2011

Zobrazit celý článek

Snoubení vín a pokrmů

Moderní záležitost dnešních dnů, marketingový tah restaurací a vinařů, nebo způsob gurmánského povznešení? Je to záležitost posledních let, nebo má hlubší kořeny?

přidáno: 17. 12. 2010

Zobrazit celý článek

Jak se vyrábí víno

V dalším pokračování našeho seriálu o víně, který pro vás píše sommelier a publicista Branko Černý se podíváme zblízka na výrobu vína i na lehce alkoholní sladkou šťávu zvanou, ne vždy správně, burčák. 

přidáno: 17. 11. 2010

Zobrazit celý článek

Vinný archiv

V tomto pokračování našeho seriálu o víně, který pro vás píše sommelier a publicista Branko Černý se podíváme na problematiku skladování a archivace vín.

přidáno: 15. 11. 2010

Zobrazit celý článek

Víno a léto.

Nově se na našem webu budete moci setkávat s pravidelnou rubrikou věnovanou dobrým vínům. Známý vinařský publicista a hodnotitel vín Branko Černý vás v ní postupně seznámí s historií vína a vinohradnictví či výrobou vína. Poradí jak vína vybírat, aby byla kvalitní a zdravá, pomůže s problematikou skladování i podávání. Pochopitelně nezapomene ani na svou velkou lásku – snoubení vín a pokrmů.

přidáno: 15. 11. 2010

Zobrazit celý článek

Víno a sklo

V dalším pokračování našeho seriálu o víně, který pro vás píše sommelier a publicista Branko Černý se podíváme zblízka na skleničky, ze kterých víno pijeme a také podáváme našim hostům.

přidáno: 15. 11. 2010

Zobrazit celý článek

Přehled druhů bílých vín

Přehled druhů bílých vín a jejich typické vlastnosti

přidáno: 20. 10. 2010

Zobrazit celý článek

Přehled druhů červených vín

Přehled druhů červených vín a jejich typické vlastnosti

přidáno: 25. 7. 2008

Zobrazit celý článek