Magazín "O víně"

Jaký sýr se hodí k vínu?

Víno a sýr patří k sobě, to ví každý. Mají společný přírodní charakter a nejen to. Spojuje je také složitá, pečlivá výroba. Vzájemně se tak dokonale doplňují. Víte ale, jak je kombinovat, abyste z jejich chuti dostali to nejlepší?

přidáno: 31. 10. 2019

Zobrazit celý článek

Jaké bude letošní Svatomartinské víno?

Historie listopadového ochutnávání mladých vín sahá až do doby císaře Josefa II. Období začátku listopadu bylo ve znamení bohatého hodování – odtud spojení svatomartinská husa a víno.

přidáno: 24. 10. 2019

Zobrazit celý článek

Aktuálně z vinařství: Co se stalo v září?

Září uteklo jako voda a ve vinařstvích se zase stala spousta věcí. Pojďme se společně podívat, co přinesl uplynulý měsíc. 

přidáno: 10. 10. 2019

Zobrazit celý článek

Jaké jsou 4 netradiční postupy výroby vína, které konzumenti milují?

Život je rozmanitý a nabízí spoustu možností, což platí také v případě vína a jeho výroby. Přečtěte si náš článek, kde vás seznámíme se čtyřmi netradičními postupy výroby vína. 

přidáno: 2. 10. 2019

Zobrazit celý článek

Proč a jak chladit víno?

Pokud jste milovníkem vína, tak určitě víte, jak se teplota podepíše na jeho vlastnostech. Přechlazené víno neuvolní aromatické látky a ztrácí svou přirozenou chuť. Při vyšších teplotách zase dominuje chuť alkoholu a víno bývá ostřejší až pálivé.

přidáno: 25. 9. 2019

Zobrazit celý článek

Naturální vína - vína, která se vrací ke tradicím

Moderní doba nám dává téměř neomezené možnosti a výjimkou nejsou ani vína. Stále se potkáváme s novými odrůdami a vznikají nové moderní technologie, které nám pomáhají ulehčit práci. Populární se stávají také metody výroby, jež se naopak vracejí ke tradicím a na trhu se objevují produkty jako naturální vína. 

přidáno: 19. 9. 2019

Zobrazit celý článek

Burčák

Jako vždy touto dobou, kdy všude kolem nás kvasí hroznová šťáva (a někdy nejen ta), plní se média zaručenými zprávami o kvalitě či nekvalitě burčáku, o podvodech prodejců i nejrůznějšími testy.

přidáno: 6. 9. 2013

Zobrazit celý článek

Dřevo sudu má vliv na kvalitu i chuť vína

Dřevo sudu má vliv na kvalitu i chuť vína. Které jsou nejvhodnější sudy a s jakými se setkáváme běžně u našich vinařů?

přidáno: 29. 3. 2013

Zobrazit celý článek

Zážitková gastronomie dnes a dříve

Gastronomie je do češtiny překládána jako umění kuchařské. Jen to některým pracovníkům v pohostinství zůstalo utajeno…

přidáno: 19. 2. 2013

Zobrazit celý článek

Víno v teplém podání - svařené víno a punče

Stařečci na Moravě říkávali o víně: „dá sa, nedá sa, dá sa svařit“. Potřebujeme tedy kvalitní víno k tepelným úpravám, nebo je to jedno? Je rozdíl mezi svařeným vínem a punčem?

přidáno: 19. 2. 2013

Zobrazit celý článek

Ovlivní teplota chuť vína při jeho podávání?

Na jednu ze základních otázek milovníků vín se v dalším pokračování seriálu o víně soustředí sommelier a publicista Branko Černý.
 

přidáno: 16. 2. 2011

Zobrazit celý článek

Snoubení vín a pokrmů

Moderní záležitost dnešních dnů, marketingový tah restaurací a vinařů, nebo způsob gurmánského povznešení? Je to záležitost posledních let, nebo má hlubší kořeny?

přidáno: 17. 12. 2010

Zobrazit celý článek

Jak se vyrábí víno

V dalším pokračování našeho seriálu o víně, který pro vás píše sommelier a publicista Branko Černý se podíváme zblízka na výrobu vína i na lehce alkoholní sladkou šťávu zvanou, ne vždy správně, burčák. 

přidáno: 17. 11. 2010

Zobrazit celý článek

Vinný archiv

V tomto pokračování našeho seriálu o víně, který pro vás píše sommelier a publicista Branko Černý se podíváme na problematiku skladování a archivace vín.

přidáno: 15. 11. 2010

Zobrazit celý článek

Víno a léto.

Nově se na našem webu budete moci setkávat s pravidelnou rubrikou věnovanou dobrým vínům. Známý vinařský publicista a hodnotitel vín Branko Černý vás v ní postupně seznámí s historií vína a vinohradnictví či výrobou vína. Poradí jak vína vybírat, aby byla kvalitní a zdravá, pomůže s problematikou skladování i podávání. Pochopitelně nezapomene ani na svou velkou lásku – snoubení vín a pokrmů.

přidáno: 15. 11. 2010

Zobrazit celý článek

Další stránky: 1 2